Academia de Advocacy împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai a organizat azi, 14 martie 2013, ora 11.30, conferința cu tema Ce șanse reale avem să influențăm politicile publice? din cadrul proiectului „Partener Activ şi Implicat”. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala 118 a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.
“Mediul academic trebuie să devină un factor important în influențarea reală a politicilor publice, prin implicarea constantă și consecventă în elaborarea de studii și analize de impact ale proiectelor de acte normative, prin formularea de opinii documentate și implicarea în dezbateri publice.” (Radu Nicosevici, Președinte Academia de Advocacy).
În cadrul conferinței de la Cluj au fost prezentate perspectivele pe care Academia de Advocacy și proiectul Partener Activ și Implicat le propune mediului academic și nu numai.
Platforma virtuală de consultări publice și alerte legislative Vocea Ta (www.transparenta.ro) monitorizează zilnic peste 110 website-uri: ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, primăriilor și consiliilor județene din România și a website-ului “Your Voice in Europe”. În cele 40 de domenii de interes monitorizate zilnic sunt elaborate lunar peste 30.000 de alerte legislative, transmise către cei peste 1000 de utilizatori înregistrați ai platformei, în acest moment.
Au fost colectate 463 de opinii scrise și transmise autorităților publice, pe marginea consultărilor publice. Parte din ele au devenit povești de succes, concretizate în opinii scrise preluate integral sau parțial în forma finală a reglementărilor legislative.
De exemplu, dl Lorin Ghiman (Institutul de Formare Economică și Socială Cluj) a sesizat necesitatea unor corecţii de fond în abordarea modului de constituire a consiliilor civice de cartier de către Consiliul Local al municipiului Baia Mare.
După primirea răspunsului de la iniţiator, Lorin ne-a transmis următoarele: "Am verificat, punctual, ce s-a întâmplat cu articolele sau prevederile pe care le semnalasem. Sunt foarte mulţumit de faptul că au dispărut toate lucrurile neplăcute pe care le incriminam. În acest moment, hotărârea în cauză este doar (încă) o mostră de funcţionare a democraţiei româneşti prin supralegiferare. Acolo unde ar trebui să existe implicare şi dialog în mod natural, noi mai băgăm nişte legi. Consider că versiunea finală a proiectului e rezultatul sesizărilor trimise prin intermediul platformei şi, în consecinţă, cred că e un succes cât se poate de clar. Să ne bucurăm, aşadar (chiar dacă cu moderaţie)." Ce s-a obţinut?
– Comisia de selecţie a membrilor consiliilor civice de cartier va fi independentă de administraţia locală, fiind constituită din persoane de o moralitate şi implicare civică recunoscute pe plan local. S-a eliminat selecţia membrilor consiliilor de către o comisie a consiliului local. Adunarea generală de cartier are ultimul cuvânt privind componenţa acestora.
– Consiliile civice de cartier nu se vor implica sub nicio formă în campaniile electorale.
– Sintagma "alte persoane desemnate de edil" a fost înlocuită cu o formulare mai precisă, "alte persoane din aparatul propriu al primarului".
– În locul formulării "consiliile civice de cartier organizează cu acordul şi la solicitarea edilului participarea cetăţenilor la realizarea unor obiective concrete" a rămas în forma finală: "consiliile civice de cartier organizează, din proprie iniţiativă, cu sprijinul primarului, participarea cetăţenilor la realizarea unor obiective concrete".
Platforma www.transparenta.ro găzduiește și biblioteca virtuală a Academiei de Advocacy, care asigură acces on-line la peste 1200 de resurse (cărți, publicații, studii) specializate pe lobby, advocacy, comunicare, negociere, leadership, politici publice (din România, Uniunea Europeană, SUA, Canada etc.) în limba română, engleză și franceză.
Peste 90% dintre cărțile și publicațiile în limbi străine nu se regăsesc în alte biblioteci universitare și de cercetare românești, conform unei analize recente realizate pe ROLINEST, portalul bibliotecilor publice din România.
- +40 722 460 548
- office@advocacy.ro
Menu