Mediul universitar poate influența politicile publice!

Academia de Advocacy împreună cu Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara a organizat azi, 28 februarie 2013, ora 11.00, conferința cu tema Ce șanse reale avem să influențăm politicile publice? din cadrul proiectului „Partener Activ şi Implicat”. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran”.

“Mediul academic trebuie să devină un factor important în influențarea reală a politicilor publice, prin implicarea constantă și consecventă în elaborarea de studii și analize de impact ale proiectelor de acte normative, prin formularea de opinii documentate și implicarea în dezbateri publice.” (Radu Nicosevici, Președinte Academia de Advocacy).

În cadrul conferinței de la Timișoara au fost prezentate perspectivele pe care Academia de Advocacy și proiectul Partener Activ și Implicat le propune mediului academic și nu numai.

Platforma virtuală de consultări publice și alerte legislative Vocea Ta (www.transparenta.ro) monitorizează zilnic peste 110 website-uri: ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, primăriilor și consiliilor județene din România și a website-ului “Your Voice in Europe”. În cele 40 de domenii de interes monitorizate zilnic sunt elaborate lunar peste 30.000 de alerte legislative, transmise către cei peste 1000 de utilizatori înregistrați ai platformei, în acest moment.
Au fost colectate 463 de opinii scrise și transmise autorităților publice, pe marginea consultărilor publice. Parte din ele au devenit povești de succes, concretizate în opinii scrise preluate integral sau partial în forma finală a reglementărilor legislative.

De exemplu, Lucian Polexe, preşedintele Asociaţiei Asistenţilor Sociali din Banat și-a formulat opinia scrisă, punctând subiectele importante şi de actualitate pentru sistemul de asistenţă socială omise de Consiliul Judeţean Caraş-Severin în Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale pentru perioada 2013 – 2018. Pentru formularea unui răspuns argumentat, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a convocat special grupul de lucru care a participat la elaborarea strategiei şi a solicitat punctual de vedere scris al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, precum şi al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Caraş-Severin. În răspunsul formulat, Consiliul Judeţean Caraş-Severin își manifestă disponibilitatea organizării unei întâlniri pentru a discuta amendamentele.

Platforma www.transparenta.ro găzduiește și biblioteca virtuală a Academiei de Advocacy, care asigură acces on-line la peste 1200 de resurse (cărți, publicații, studii) specializate pe lobby, advocacy, comunicare, negociere, leadership, politici publice (din România, Uniunea Europeană, SUA, Canada etc.) în limba română, engleză și franceză.
Peste 90% dintre cărțile și publicațiile în limbi străine nu se regăsesc în alte biblioteci universitare și de cercetare românești, conform unei analize recente realizate pe ROLINEST, portalul bibliotecilor publice din România.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu