Scurt istoric
In ultimii ani, comunitatea de afaceri din Romania s-a dezvoltat accelerat. Ponderea sectorului privat in economia nationala a crescut exponential. In ciuda tututor obstacolelor birocratice, legislative, fiscale si culturale, sectorul privat a dovedit ca este mai productiv, mai flexibil si mai viabil decat companiile de stat.
Impactul sectorului privat, desi imens pentru dezvoltarea economica, a ramas totusi precar in sfera publica. O data cu cresterea ponderii sale economice, comunitatea de afaceri a inceput sa se confrunte cu probleme si provocari inedite si, in paralel, sa inregistreze nevoi si asteptari noi. Relatiile cu institutiile statului si, mai ales, cu organismele de elaborare a deciziilor si politicilor au devenit curente iar interesele generale – cadru legislativ, fiscalitate, oportunitati de dezvoltare – aflate in joc mult mai mari.
Foarte curand, a devenit evident ca, in noul context, capacitatea firmelor private de a-si reprezenta interesele specifice in fata autoritatilor era incomparabil mai mica decat anvergura lor economica. Eficienta demersurilor colective ale sectorului privat a ramas la fel de redusa si la nivel local si la nivel central. Cauzele sunt lipsa de comunicare si coordonare, interesele partizane, politizarea unor demersuri, expertiza insuficienta, resurse limitate care stateau la dispozitia companiilor private si asociatiilor patronale.
Academia de Advocacy a fost infiintata tocmai pentru a remedia decalajul dintre puterea economica si influenta publica a sectorului privat. O data cu maturizarea sistemului capitalist romanesc si cu multiplicarea si complicarea pe care comunitatea de afaceri le avea de infruntat, se resimtea nevoia unei organizatii profesioniste si neutre din punct de vedere politic care sa se dedice exclusiv promovarii intereselor generale, de ansamblu, ale sectorului privat in raport cu autoritatile de stat.
Initiativa a apartinut unui cunoscut promotor al intereselor sectorului privat romanesc, Radu Nicosevici, presedintele Confederatiei Intreprinzatorilor Privati din Judetul Timis , una dintre primele asociatii patronale romanesti. De-a lungul anilor nouazeci, dl. Nicosevici fusese angajat in miscarea patronala si, ca vicepresedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura din Timisoara, isi castigase reputatia unui avocat redutabil al intereselor companiilor private, mai cu seama a celor mici si mijloci,i care formau coloana vertebrala a incipientei economii private autohtone.
Radu Nicosevici nu era singurul preocupat de faptul ca organizatiile patronale si camerale se dovedeau inca un interlocutor insuficient de puternic al statului. Si alte personalitati ale vietii asociative sau ale comunitatii de afaceri incercau sa gaseasca o solutie complementara la relativa slabiciune a sistemului de promovare a intereselor sectorului privat si s-au raliat initiativei de creare a unei organizatii care sa actioneze eficient in beneficiul comunitatii de afaceri prin programe de advocacy, training, monitorizare si consultanta.
Academia de Advocacy, a carei misiune urma sa fie aceea de a ajuta sectorul privat sa isi reprezinte eficient interesele si sa influenteze procesul de elaborare a deciziilor si politicilor publice, a fost infiintata in noiembrie 2002 de un grup de initiativa format din lideri ai mai multor organizatii patronale si camerale din Timisoara. Cei 5 membri fondatori au decis formarea unei asociatii cu sediul in Timisoara si l-au ales pe Radu Nicosevici in functia de presedinte al Consiliului Director al Academiei de Advocacy.
La scurta vreme, a fost recrutata o echipa redutabila, formata din tineri specialisti care imbina o riguroasa pregatire teoretica de specialitate cu o experienta de mai multi ani in diferite domenii ale sectorului privat si ale societatii civile.
In lunile premergatoare infiintarii si in primul an de functionare, Academia a beneficiat de asistenta tehnica si financiara a Center for International Private Enterprise. Gratie CIPE Romania si experientei si entuziasmului directorului Mark McCord si a consultantului Ed Priola noua organizatie a putut, prin programele si proiectele sale, sa se insereze rapid in viata asociativa din Romania ca o organizatie-expert dedicata sustinerii sectorului privat. La incheierea proiectului pilot, Academia a primit un sprijin semnificativ de la Cooperative Housing Foundation Romania, care va deveni unul dintre partenerii strategici ai noii organizatii.