Publicații

DIALOG CIVIC ȘI SOCIAL PRIN LOBBY ȘI ADVOCACY

An: 2013
Autori:  Radu Nicosevici, Corina Dragomirescu, Simona Fiţ, Despina Pascal, Mircea Mitruţiu

Sunt greu de combătut egoismul, lipsa de inițiativă, pasivitatea, cinismul, neîncrederea în instituțiile si liderii politici, înclinația spre corupție, necinstea, nepăsarea față de voluntariat, atâta timp cât practicilecontrare cetățeniei active au succes și sunt promovate de societate. Ce putem face? Credeți în puterea cetățenilor? Credeți că putem fi parte a procesului decizional?Putem, noi, cetățenii, avea o contribuție reală la îmbunătățirea deciziilor publice? Cum? Știați că majoritatea decidenților politici sunt obligați să-și anunțe public proiectele de acte normative inițiate? Care este cel mai recent proiect despre care ați aflat? Cum ați aflat? De ce principiul ,, voce unică” crește prioritatea problemelor unei coaliții de organizații? Cum pot fi asigurați decidenții că nu li se diminuează puterea prin colaborarea cu coaliții de advocacy? Nu putem cere autorităților publice să fie transparente, să manifeste integritate în achizițiile publice, să evite conflictele de interese și să descurajeze corupția, dacă nu ne construim, la rândul nostru, oreputație bazată pe profesionalism și pe un set consistent de bune practici ce resping discriminările, mita, comisioanele, cadourile, decontările de cheltuieli false și contribuțiile politice și caritabile interesate.

ARGUMENT ȘI ATITUDINE ÎN DIALOGUL CU PUTEREA

An: 2013
Autori: Nicoleta Tudor, Sorana Greucean, Simona Fiţ, Despina Pascal

Prezenta publicație este o colecție a demersurilor reale inițiate de beneficiarii acestui proiect, pe parcursul formării lor profesionale, precum și ulterior, în etapa consolidării expertizei dobândite… Prin aceste demersuri, beneficiarii și-au exersat competențele dobândite, aducându-le valoare adăugată prin exersarea lor practică, reală, în contextul realităților și a nevoilor specifice lor și organizațiilor lor. Această colecție este un mănunchi de situații pe cât de variate, pe atât de reale și autentice. De la nivelul rural cu probleme și realități specifice, la nivelul național cu provocări și mize sunt majore, de la probleme particulare de integrare socială la probleme de infrastructură sau legislație națională, de la membri ai unor mici organizații locale la președinți de confederații naționale – indiferent de nivelul demersului, de interesul temei, de nivelul în ierarhiile organizaționale proprii, toți beneficiarii și-au exarsat competențe privind profesionalizarea dialogului civic și social. De fapt, pentru mulți dintre ei, a fost inițierea pe o cale încă nebătută. Dificultățile și obstacolele nu le-au fost străine pentru niciunii din ei. În funcție de context, unii au făcut pași mari, reușind să obțină rezultate imediat vizibile și de impact, în timp ce alții au făcut un pași mai mici, dar siguri înspre vizibilizare și implicare. Firește, nu doar contextul a fost factor pentru reușită sau nu, ci și tema aleasă, unele dintre demersuri fiind foarte ambițioase, cu perspective de lungă durată, dar și cu rezultate așteptate pe măsură, fiind în continuare în derulare, având încă nevoie de forță, resurse și timp. Oricât de mici sau mari ar fi obstacolele sau aparentul eșec, ele reflectă realitatea noastră, adică exact ceea ce încercăm să schimbăm. Asumarea lor face parte din lecțiile învățate, iar depășirea lor spre obiectivul dorit este evoluție.

MASA ROTUNDĂ – PÂRGHIE DE RESPONSABILIZARE A OAMENILOR POLITICI

An: 2013
Autori: Simona Fiț, Sorana Greucean

Masa rotundă ,,cu reguli și regulament” presupune prezentarea de către candidați a soluțiilor lor la problemele de interes ale inițiatorilor evenimentului public, cu detalierea soluțiilor, prin oferirea de răspunsuri întrebărilor unui grup selectiv de jurnaliști, ce vor forma panelul media al mesei rotunde.

HARTA DISTRIBUȚIEI REGIONALE A FUNCȚIILOR ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI 2012-2016 EDITIE PRELIMINARĂ - îndrumar practic pentru activități curente în advocacy și dialog social -

An:2013
Autori: Radu Nicosevici, Sorana Greucean, Irina Brehui, Adrian Rus

DICȚIONAR EXPLICATIV TRILINGV DE TERMENI ÎN ADVOCACY Român - Englez – Francez EDIȚIE PRELIMINARĂ - îndrumar practic pentru activități curente în advocacy și dialog social -

An: 2013
Autor: Sorina Șerbănescu

AUDIEREA PUBLICĂ, PROCEDURĂ RIGUROASĂ ȘI EFICIENTĂ DE FUNDAMENTARE A POLITICILOR PUBLICE - îndrumar practic pentru activități curente în advocacy și dialog social -

An: 2013
Autor: Simona Fiț

Audierea Publică este o procedură de consultare prin care orice structură de interese, de la autoritate publică, ONG-uri, coaliții, alianțe, organisme, organizații, își pot aduce contribuția transparența în actul decizional al politicilor publice.

În comparație cu alte proceduri de consultare, audierea publică oferă un cadru riguros și eficace de colectare a unui număr considerabil de opinii, care apoi pot fi prezentate și în cadrul audierii,opinii ce reprezintă puncte de vedere ale grupurilor de interese pentru care subiectul în dezbatere are impact.

GHIDUL CONSTRUIRII, MANAGEMENTULUI ȘI MENȚINERII COALIȚIILOR - îndrumar practic pentru activități curente în advocacy și dialog social -

An: 2013
Autori: Camelia Bulat, Despina Pascal

Deseori intrebăm sau ne intrebăm dacă o coaliţie sau o iniţiativă a avut succes? Cu toate acestea, primul pas într-un astfel de demers este să stabilim cum măsurăm succesul. Este foarte important să ştim ce anume ne propunem şi să măsurăm succesul coaliţiei în funcţie de acel parametru.

Close Menu