Niciun minister din cele 15 care compun guvernul nu respectă integral prevederile legii transparenţei decizionale – legea cadru a consultării publice. Situaţia este la fel de dramatică şi la nivel local, relevă studiul prezentat de Academia de Advocacy cu ocazia lansării mișcării civice Coaliția 52, vineri, 27 ianuarie 2012.
Academia de Advocacy a solicitat autorităților publice lista cu actele normative și deciziile în pregătire, conform prevederilor legii 52/2003 privind transparența decizională, care le obligă pe acestea să furnizeze, la cerere acest tip de informaţii, spre consultare publică. Niciun minister din cele 15 care compun guvernul nu a furnizat Academiei de Advocacy lista cu actele normative în pregătire, în baza primei solicitări. Doar 3 consilii județene au răspuns cererii inițiale, în timp ce alte 5 sunt încă în termenul legal al procedurii. Din cele 54 de primării incluse în studiu, doar una a răspuns cererii inițiale, iar o a doua este încă în termenul legal al procedurii.
După consumarea celui de-al doilea pas permis de lege – depunerea de plângeri prealabile la autorităițile vizate – situația s-a schimbat prea puțin în sensul respectării legii. În continuare, 12 ministere (din 15), 24 consilii județene (din 41) și 32 de primării (din cele 54 incluse în studiu) nu au răspuns sau au răspuns negativ solicitării privind consultarea publicului.
Situația este la fel de dramatică în ceea ce privește aplicarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Peste 90% din consiliile județene, consiliile locale și primăriile analizate nu asigură cetățenilor un acces facil la informațiile publice, site-urile lor fiind lipsite de o secțiune dedicată acestui domeniu. Actualizarea deficientă, informațiile vagi și insuficiente și depășirea termenelor prevăzute de lege sunt alte aspecte care grevează accesul publicului la informații.
„Situația este extrem de îngrijorătoare. Nerespectarea acestor legi afectează însăși substanța democrației participative pe care ne străduim să o construim în România. Fără o aplicare consecventă, în care să se combine decizia politică și competența profesională, astfel de legi rămân literă moartă. Și de aceea strigă oamenii în stradă că vor să fie luați în seamă”, a declarat Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy.
El a precizat că acest deficit de consultare publică a dat naștere mișcării Coaliția 52, o alianță informală de cetățeni și asociații legal constituite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52/2003, cu precădere în cadrul proiectului ,,Partener activ și implicat”. Coaliția, la care au aderat până acum 120 de membri, urmăreşte să impună modificări ale legii care să nu mai permită adoptarea niciunei decizii administrative cu impact asupra comunităților fără consultarea cetățenilor. Programul „Partener activ și implicat” este derulat de Academia de Advocacy și pregătește primul corp profesionist de specialiști în lobby din România
Coaliția 52 a fost lansată în cadrul unei videoconferințe-multiplex, desfășurată în București, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș, Craiova, Bacău, Constanța și Ploiești.
Materialele care au stat la baza elaborării studiului pot fi accesate la www.advocacy, iar aderarea la Coaliția 52 se poate face la aceași adresă.
Persoana de contact: Radu Nicosevici, telefon: 0722503136