Comunicat de presă “Societatatea civilă este implicată în dezbaterea publică privind regionalizarea României!”

Pe data de 28 noiembrie 2012, Coaliția 52, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității Babeș Bolyai și Academia de Advocacy au organizat la Cluj-Napoca audierea publică cu tema “Regionalizarea României – între pericole și oportunități”. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș Bolyai, începând cu ora 11.00.

– Care sunt pericolele/problemele majore specifice României, nesoluționate încă și care ar putea fi rezolvate printr-un proces de regionalizare?
– Care sunt oportunitățile majore specifice României, care ar putea fi valorificate prin procesul de regionalizare?
– Care sunt avantajele competitive care îndreptățesc localitatea Dumneavoastră în a primi, prin delegare, cel puțin una din competențele cuprinse în Memorandumul adoptat de Guvern privind regionalizarea și care să conducă la o guvernare regională performantă

Acestea sunt întrebările la care au răspuns în scris peste 200 de persoane din întreaga țară, din rândul societății civile și mai puțin din rândul decidenților. 23 au decis să-și susțină public opinia în cadrul evenimentului de la Cluj.
Din cele peste 200 de opinii scrise, colectate din 32 de județe, un procent de peste 90% provine din partea societății civile (35% cetățeni, 28% reprezentanți ai ONG-urilor, 15% reprezentanti ai mediului de afaceri, 9% reprezentanti ai sindicatelor etc.) și mai puțin de 10% din rândul decidenților publici. La invitația transmisă tuturor Consiliilor Județene și Primăriilor reședință de județ, au răspuns cu o opinie scrisă în cadrul dezbaterii publice 6 Consilii Județene și 5 Primării.
Comisia de experți, formată din Vasile SURD, prof. univ. dr. emerit al Facultății de Geografie din Cluj Napoca, Vasile DÂNCU, președinte Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), Dorel ȘANDOR, consultant independent, Şerban ŢIGĂNAȘ, președinte al Ordinului Arhitecților din România, Simona FIŢ, consultant în transparența decizională Academia de Advocacy, în baza opiniilor scrise colectate, va realiza un raport sinteză, ce va fi făcut public în data de 11 aprilie 2013 în cadrul unei conferințe de presă.

Raportul sinteză va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum și decidenților cu responsabilități în domeniu.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu