Invitație de presă: 12 decembrie – Conferința de presă “Regionalizarea României – de ce?”

Invitație de presă

 

Academia de Advocacy vă invită să participaţi miercuri, 12 decembrie 2012, ora 11.00, la conferința de presă de prezentare a concluziilor și recomandărilor audierii publice “Regionalizarea României – De ce?”, audiere ce a avut loc în data de 23 noiembrie 2012, la Timișoara.

Conferința de presă va fi susținută de Comisia de Experți a audierii publice și va avea loc la Hotel Rin Central, sala Nicolae Iorga, strada Traian nr. 55A, sector. 3, București.

Comisia de experți, formată din E.S. Matthijs van Bonzel – Ambasadorul Olandei în România, Juan Castro Pinedo – Dir. Gen. Adj. Agenția de Dezvoltare Regională Țara Bascilor, Dorel Șandor – Consultant Independent, Şerban Ţigănaș – Președinte al Ordinului Arhitecților din România, Simona Fiț – Consultant Transparență Decizională Academia de Advocacy, a analizat și sintetizat cca. 250 de opinii scrise, din toate regiunile de dezvoltare ale țării, respectiv din 31 de județe. Dintre acestea, 14% au aparținut decidenților politici, iar 86% reprezentanților societății civile.

,,Un obstacol major al dezvoltării și modernizării în România de azi  este dat de o administrație publică, centrală și locală, blocată în birocrație, corupție, lipsă de transparență și , frecvent se pare, incompetență. Incapacitatea de absorbție a fondurilor de coeziune europeană este numai unul dintre marcatorii acestei situații. A pune accentul, cum se face de obicei,  pe mentalitățile românilor ca sursă a tuturor relelor din societate nu este nici întemeiat științific , nici eficient. Regândirea sistemului instituțional, a celui teritorial-administrativ este punctul de re-pornire necesar.”, susține Dumitru Sandu, profesor doctor în cadrul Universității din București, în depoziția sa scrisă.

,,Da, un referendum poate legitima un demers politic într-un sens sau altul deopotrivă. Numai dacă cetăţeanul ar vota conştient şi competent în înţelegerea demersului pe care-l votează i-ar aduce lui însuşi beneficii şi nu unor grupuri de interese.”, susține Radu Bălănean, președinte Federația Patronatelor IMM Regiunea Centru, Tîrgu Mureș, în depoziția sa.

,,Întrebarea este dacă într-o ţară dependentă, de centru, cineva va avea voinţa politică? (…) Prin urmare, avem nevoie de voinţă şi mari sacrificii politice (…). Dacă nu, vom rămâne o ţară dependentă. Din acest motiv aştept şi vreau să văd dacă la nivel naţional politicienii se sacrifică şi dacă este o societate civilă care-i sprijină pe politicienii care se sacrifică.”, susține primarul Aradului, Gheorghe Falcă în depoziția sa.

,,În România, decizia înființării regiunilor ca unităţi administrativ-teritoriale este greu de luat. Practic, lipseşte motivaţia celor care dețin puterea la nivel central și care, în cazul regionalizării, ar trebui să se despartă de o parte din această putere.”, susține vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Marian Vasile în depoziția sa.

,,… Reușita unui asemenea demers va face posibil ca în anul 2013 să poată fi aprobată reforma constituțională și administrativ-teritorială a României, consemnând una dintre cele mai importante reforme a țării noastre, urmând ca la 1 ianuarie 2014, atunci când începem un nou exerciţiu financiar, să ne regăsim cu regiuni și cu un singur minister pentru acestea.”, susține senatorul Ilie Sârbu în depoziția sa.

,,În anul 2013, clasa politică are răspunderea de a organiza două dezbateri cruciale pentru România: modificarea Constituției și regionalizarea.”, susține europarlamentarul Iuliu Winkler în depoziția sa.

Opiniile scrise colectate, opiniile verbale susținute, precum și celelalte detalii privind audierea publică, le regăsiți pe site-ul Academiei de Advocacy, www.advocacy.ro.

Concluziile și recomandările raportului sinteză al audierii publice vor fi prezentate în cadrul conferinței de presă, ele reliefând modul în care diferite entități ale societății civile, profesioniști în domeniu, persoane juridice și fizice înțeleg și se raportează la subiectul regionalizării.

 

Aşteptăm confirmarea participării dumneavoastră la acest eveniment până la data de 10 decembrie 2012, pe adresa de e-mail: stefan.vadineanu@advocacy.ro sau tel: 0722.360.325. Persoana de contact: Ștefan Vădineanu, coordonator comunicare.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu