Coaliția 52 contează de astăzi, 17.02.2012, pe susținerea a 55 de parlamentari pentru a îmbunătăți dialogul între societatea civilă și autorități

Membrii Coaliției 52 din țară au organizat astăzi, 17 Februarie 2012,  în 17 orașe reședințe de județ, mese rotunde cu tema “Respect și responsabilitate pentru dialog”, la care au fost invitați parlamentari, consilieri locali și județeni și alți reprezentanți ai autorităților și partidelor politice. Acestora le-au fost prezentate amendamentele propuse pentru modificarea Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică.
Propunerile Coaliției 52 au fost dezbătute împreună cu parlamentari și invitați din partea autorităților județene și locale la Cluj, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Deva, Timișoara, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Alexandria,Tulcea, Bacău, Iași, Ploiești, Craiova, Suceava și București.
Prin modificarea și completarea legii cu aceste amendamente, Coaliția 52 dorește să ofere un cadru real și onest pentru consultarea societății civile atunci când autoritățile intenționează să ia decizii. Amendamentele vizează:

• mărirea perioadei de consultare publică;
• organizarea dezbaterilor publice după o procedură unitară;
• sancțiuni directe pentru șefii instituțiilor în care
nu se respectă Legea 52.

Toți cei 55 de parlamentari care au participat la mesele rotunde din întreaga țară au declarat că vor susține demersul Coaliției 52 și au fost de acord cu nevoia de schimbare a legii astfel încât aceasta să devină funcțională. Au fost colectate și observații privind textul amendamentelor. Între acestea amintim: sancțiunile pentru șefii instituțiilor publice să fie administrative și nu materiale, perioada de consultare să fie diferită pentru instituțiile locale, județene sau naționale.

Amendamentele revizuite în urma observațiilor colectate vor fi transmise parlamentarilor din toate județele țării, în scopul inițierii propunerii legislative de modificare a Legii 52/2003 în Parlamentul României.

Totodată, amendamentele vor fi transmise și Guvernului care, de asemenea, poate solicita modificarea Legii 52/2003.
Cu ocazia prezentării programului de guvernare, în Parlamentul României, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat: “Chiar dacă de multe ori este mai eficient pentru un Guvern să își atingă obiectivele urmărind drumul cel mai scurt, acest Guvern nu va pierde din vedere consultarea cu partenerii de dialog social și organizațiile societății civile.”
Toate persoanele interesate pot afla cine sunt parlamentarii care susțin Coaliția 52, accesând aici harta interactivă de pe site-ul www.advocacy.ro, după ce vor fi centralizate rezultatele meselor rotunde din toată țara.

Detalii despre demersul Coaliției 52 puteți obține de la:
Radu Nicosevici, membru Coaliția 52, Timișoara
Tel. 0722.503.136; e-mail: radu@advocacy.ro

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu