Deschidem calea pentru respect și dialog

Anul 2012 a început cu proteste în stradă. Românii din zeci de orașe au cerut respect și au solicitat să fie ascultați. Liderii politici au declarat că susțin dialogul și transparența. Președintele Traian Băsescu a spus că “ne trebuie mult mai multă transparență…care trebuie înțeleasă și de ministere și de autoritatea locală”. USL a reacționat la manifestările din stradă și la cererile societății civile spunând că “orice guvernare nu se poate realiza decât împreună cu societatea și în condițiile unui dialog constant și sistematic”.
Așa s-a născut Coaliția 52, care în 15 zile de la înființare (25 ianuarie 2012), a adunat adeziuni de la 217 reprezentanți ai societății civile din România. Coaliția propune soluții decidenților politici pentru un dialog real cu românii și le oferă ocazia să-și recâștige credibilitatea.
Astăzi, 9 februarie, a fost ridicat steagul pentru schimbare în toată țara. În 20 de orașe din România, membrii Coaliției 52 au organizat simultan conferințe de presă, în timpul cărora au anunțat strategia de amendare a Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică. Aceste evenimente s-au desfășurat la Oradea, Cluj – Napoca, Satu Mare, Brașov, Târgu Mureș, Arad, Reșița, Deva, Timișoara, Constanța, Tulcea, Bacău, Iași, Suceava, Călărași, Ploiești, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Craiova și București.

Primul pas în campania de advocacy îl constituie organizarea de mese rotunde, în peste 20 de localități din România, printre care și cele amintite mai sus, în data de 17 februarie. Au fost invitați să participe parlamentari, consilieri locali și județeni, conducerile primăriilor și ale consiliilor județene. La mesele rotunde, decidenții politici vor avea ocazia să-și exprime opinia față de demersul Coaliției 52. Astfel, vor fi colectate susținerile politicienilor și vor fi inventariate punctele lor de vedere.

Reprezentanții coaliției promovează, în principal, trei schimbări în textul Legii 52/2003, care vizează:
• mărirea perioadei de consultare publică;
• organizarea dezbaterilor publice după o procedură unică;
• sancțiuni directe pentru șefii instituțiilor în care nu se respectă Legea 52.

Soluțiile de schimbare a Legii 52/2003 au venit în urma unei cercetări la nivel național, care arată că aplicarea acestei legii este în prezent una formală, deficitară și nefuncțională. Cercetarea reflectă cât de multă transparență există în ministere, consilii județene și în peste 50 de primării. Rezultatele pot fi interpretate ca o amenințare la adresa democrației. Doar 3 ministere respectă legea transparenței, iar 59 la sută din consiliile județene din țară și 69 la sută din cele 55 de consilii locale abordate nu transmit informațiile cerute de societatea civilă.
(Sursa: Ancheta privind respectarea legii 52/2003, http://advocacy.ro/sites/advocacy.ro/files/files/file-list/ancheta_privind_respectarea_l52-2003_0.pdf)

Detalii despre demersurile Coaliției 52 puteți solicita de la:
Radu Nicosevici, membru Coaliția 52, Timișoara
Tel. 0722.503.136; e-mail: radu.nicosevici@gmail.comDeschidem calea pentru respect și dialog

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu