Acasă
An: 
2017
Autori: 
Coordonatori Alexandru Jădăneanț și Radu Nicosevici

Interpretarea contemporana a democratiei din perspectiva politica este definita de alegerea libera si periodica a liderilor politici, bazata pe aceleasi reguli, de catre cetatenii unei tari. Cetatenii, au astfel posibilitatea de a-si alege candidatii politici din diverse partide, care intentioneaza sa castige Puterea de a guverna, drept pentru care s-au inscris in cursa electorala. Cetatenii pot critica si pot sa isi inlocuiasca liderii politici alesi, in cazul in care acestia nu isi indeplinesc, performant, promisiunile exprimate in campaniile electorale. Cetatenii sunt suverani, au cea mai inalta autoritate, iar guvernarile trebuie sa fie bazate pe vointa lor. Politicientii alesi, atat la nivel national, cat si la nivel local trebuie sa isi asculte concetatenii si sa raspunda activ nevoilor lor.

De aceea democratia depinde in mod esential, de cetateni cultivati si informati, care sa utilizeze in mod activ instrumentele de acces liber la informatia publica si de interventie la decizia publica, in scopul participarii la viata publica cat se poate de des. In felul acesta, populatia activa contribuie la croirea propriului destin social, la criticarea tendintelor lipsite de intelepciune, dezechilibrate sau tiranice ale oficialilor guvernamentali sau la evidentierea unor politici publice defavorabile.

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.