Acasă
An: 
2004
Autori: 
Academia de Advocacy

Academia de Advocacy a realizat o evaluare a implementarii legii transparentei decizionale in administratia publica (L52/2003) cu scopul de a optimiza dialogul dintre societatea civila si administratia publica locala si centrala. Rezultatele acestei evaluari sunt redate in raportul "De la opacitate la transparenta".

Raportul, realizat in cadrul programului Academiei de Advocacy ProActiv. O campanie a societatii deschise si sustinut financiar de Fundatia pentru o Societate Deschisa, arata ca, desi legislatia prevede posibilitatea de a interveni in procesul de elaborare a politicilor publice, sectorul neguvernamental a ramas inca distant fata de factorii de decizie. Chiar daca Legea 52/2003 ofera mijloacele legale de actiune, demersurile de consultare pot depasi stadiul formal numai daca societatea civila adopta practici exigente si riguroase de implicare in elaborarea politicilor publice.

Mai pot fi semnalate urmatoarele deficiente la nivelul institutiilor care elaboreaza politici si reglementari:
i) inexistenta unei practici riguroase de consultare publica;
ii) inexistenta unei practici riguroase de raportare publica;
iii) lipsa de know-how in materie de organizare a consultarilor publice.

De asemenea, o parte a mediului asociativ prezinta urmatoarele neajunsuri:
i) cunoasterea limitata a procedurilor de elaborare a politicilor publice,
ii) cunoasterea precara de catre ansamblul mediului asociativ a modalitatilor de implicare in elaborarea politicilor publice;
iii) cunoasterea practica limitata a instrumentelor democratice si transparente de influentare;
iv) neincrederea in demersurile de influentare, primele bariere intampinate fiind generatoare de abandon chiar in timpul procesului.

Campania ProActiv a avut o acoperire nationala si a urmarit constientizarea societatii civile referitor la acest nou instrument, Legea transparentei, pe care il are in relatia cu decizia publica. Academia de Advocacy a colectat studii de caz, a identificat impedimente, a constatat prejudecati, asumandu-si un rol de catalizare a dezbaterilor pe teme de interes pentru comunitate si intervenind la nivel local pentru crearea unei rutine de implicare responsabila in procesul de transparenta decizionala.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.