Acasă

Ministerul Finanţelor, singurul care a supus consultării publice toate proiectele adoptate în ultimele 12 luni - studiu

Ministerul Finanţelor Publice a fost singurul care, în perioada februarie 2015 - februarie 2016, a supus spre dezbatere publică toate proiectele de acte normative adoptate, conform unui studiu realizat de Academia de Advocacy şi membrii Coaliţiei 52, potrivit Agerpres.

În acest clasament urmează: Ministerul Apărării Naţionale, care a supus în proporţie de 89% proiectele dezbaterii (din cele 71 de proiecte adoptate, 63 au fost supuse dezbaterii publice), Ministerul Afacerilor Interne cu un procent de 86% (43 de proiecte din totalul de 50 au fost supuse dezbaterii publice), Ministerul pentru Societatea Informaţională (80%), Ministerul Justiţiei (79%), Ministerul Agriculturii (77%), Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (73%), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (73%) şi Ministerul Afacerilor Externe (67%).

M-am decis sa ma implic. Am ce sa spun, vreau sa fiu ascultat si vreau sa mi se raspunda.

Academia de Advocacy vă invită la evenimentul “M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreau să fiu ascultat și vreau să mi se răspundă”. Acestava avea loc în data de 24 feb. 2015, între orele 13:30 – 15:00, în sala de conferințe a hotelului Continental Forum, din Oradea, Aleea Strandului nr. 1, jud. Bihor. În parcursul său, se vor prezenta posibilități legale și la îndemână, prin care putem să intervenim și să corectăm decizia publică.

M-am decis sa ma implic. Am ce sa spun, vreau sa fiu ascultat si vreau sa mi se raspunda.

Academia de Advocacy organizeaza evenimentul "M-am decis sa ma implic. Am ce sa spun, vreau sa fiu ascultat si vreau sa mi se raspunda" in data de 26 feb. 2015, intre orele 13:30 - 15:00, in sala de conferinte a hotelului Bistrita, din Bistrita, Str. Petru Rares nr. 2, jud Bistrita Nasaud.

CAMPANIA COALITIEI 52 – CONSTIENTIZARE, MONITORIZARE, INFLUENTARE

Academia de Advocacy a organizat evenimentul “M-am decis sa ma implic. Am ce sa spun, vreau sa fiu ascultat si vreau sa mi se raspunda”. Tinta acestui proiect este reprezentata de implicarea a 500 de cetateni si 250 de reprezentanti de organizatii ale societatii civile.

sursa: http://telenova.ro/stiri/2015/01/campania-coalitiei-52-constientizare-mo...

 

Vreau să mi se răspundă

Academia de Advocacy a organizat, la Reşiţa, evenimentul intitulat „M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreau să fiu ascultat şi  vreau să mi se răspundă”, pe parcursul căruia au fost prezentate posibilităţile legale şi la îndemână, prin care se poate interveni şi corecta decizia publică.Potrivit  organizatorilor, există o reţinere foarte mare în relaţia cu instituţiile publice administrative,  cetăţeanul neştiind să utilizeze două instrumente aflate la îndemână, şi anume, Legea 544, privind accesul la informaţia publică, dar şi Legea 52, care dă dreptul societăţii civile să ceară Primăriei, Consiliului local ori judeţean, cu ocazia dezbaterii diferitelor proiecte de hotărâre, să îşi spui punctul de vedere.Zi de zi, oamenii se confruntă cu decizii politice care le afectează viaţa, dar o dată luate, acestea pot fi tot mai greu schimbate, a afirmat, la rândul său, preşedintele filialei Caraş-Severin a CNS Cartel Alfa, Marian Apostol.

Cum să tragem autoritățile la răspundere?

Academia de Advocacy îi invită pe cărășeni la evenimentul „M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreau să fiu ascultat și vreau să mi se răspundă”.

Acesta va avea loc luni, 12 ianuarie, între orele 11.30 și 13.30, în sala de conferințe a hotelului Best Western Rogge. Pe parcursul său, se vor prezenta posibilități legale și la îndemână prin care cetățenii pot interveni și corecta decizia publică.

„Teoretic, dacă au ales să vrea să ne conducă, înseamnă că doresc și au capacitatea să ne asigure un trai comun, cel puțin decent. În mod practic, dacă noi, cetățenii, nu suntem suficient de vigilenți, dacă rămânem spectatori și nu ne implicăm activ, aceștia vor considera că deciziile lor sunt corecte și conforme cu așteptările noastre. Realitatea ultimilor 25 de ani ne arată că decidenții și-au construit o lume a lor, iar noi cetățenii înregistrăm din ce în ce mai multe nemulțumiri”, spune Sorana Greucean, organizatorul acțiunii.

Cetăţenii îşi pot croi ei înşişi destinul politic

Un nou eveniment, marca Academia de Advocacy, va avea loc la Reşiţa. Această organizaţie invită reprezentanţii societăţii să fie parte activă în efortul comun de responsabilizare a autorităților publice în a acționa și a răspunde eficient la cerințele cetățenilor, pe care îi servesc.
„Oamenii politici provin din rândurile noastre. Teoretic, dacă au ales să vrea să ne conducă, înseamnă că doresc și au capacitatea să ne asigure un trai comun, cel puțin decent, susţine Radu Nicosevici, preşedintele organizaâiei. În mod practic, dacă noi cetățenii nu suntem suficient de vigilenți, dacă rămânem spectatori și nu ne implicăm activ, aceștia vor considera că deciziile lor sunt corecte și conforme cu așteptările noastre. Realitatea ultimilor 25 de ani ne arată însă că decidenții și-au construit o lume a lor, iar noi cetățenii înregistrăm din ce în ce mai multe nemulțumiri.”

Reșițenii au aflat cum să-i tragă de mânecă pe aleșii locali

Reșițenii au fost învățați care sunt instrumentele prin care pot influența deciziile publice și cum pot să îi tragă de mânecă pe aleșii locali.

Companiile Coaliția 52 și Academia de Advocacy au susținut astăzi un seminar la care au participat asociații sindicale, organizații de studenții și de elevi, prin care li s-a explicat care sunt instrumentele pe care societatea civilă le are la îndemână pentru a interpela și influența deciziile și pe decidenții publici.

Participanților le-au fost prezentate principalele norme legislative pe care cetățenii le au la îndemână și anume legea liberului acces la informația publică și legea privind transparența decizională a autorităților publice. De asemenea, cei care au asistat la seminar au învățat cum să elaboreze o depoziție scrisă.

Academia de Advocacy revine la Arad cu un proiect care îi va învăța pe arădeni să se facă ascultați de autorități.

Arad. Vrei să te implici în viața cetății? Vrei să fi ascultat de cei pe care i-ai votat, de cei care au ajuns, și datorită votului tău, să conducă orașul în care trăiești? Cu siguranță răspunsul este unul pozitiv pentru că cel puțin o dată te-a enervat o decizie luată la nivel local sau central. Ai făcut ceva? Niciodată nu e suficient să critici de pe margine, nu se schimbă mai mult decât un zgomot de fond care nu deranjează prea mult. Trebuie să deranjezi, să te faci ascultat, să încerci să schimbi lucrurile care sunt făcute împotriva ta. Legal și corect. Care sunt aceste instrumentele la îndemâna cetățenilor, le poți afla dacă participi la evenimentul Academiei de Advocacy „M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreu să fiu ascultat și vreau să mi se răspundă” care va fi organizat la Arad.

Pe data de 15 ianuarie, între orele 11.30-13.30, în sala de conferințe a hotelului Continental Forum, membri Academiei de Advocacy vor prezenta posibilitățile legale prin care se poate corecta decizia publică. Cei care doresc să participe pot să-și confirme prezența la adresa de mail sorana.greucean@advocacy.ro .

Regionalizarea dupa modelul polonez, o lectie pentru Romania?

Guvernul USL condus de Victor Ponta si-a fixat drept obiectiv, pentru acest an, reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, prin crearea regiunilor, diviziune folosita de numeroase tari europene, inclusiv Polonia.
Aceasta problema a fost adusa in discutie de fostul premier Emil Boc, sustinut de presedintele Traian Basescu, insa a fost abandonata in 2011.

citeste articolul

Pagini

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.