Acasă

Votul electronic sau votul prin corespondență?

imaginea utilizatorului Alina MUNGIU-PIPPIDI
MUNGIU-PIPPIDI
Alina
Președinte, Societatea Academică din România
imaginea utilizatorului radu.nicosevici
NICOSEVICI
Radu
Președinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Simona POPESCU
POPESCU
Simona
Coordonator proiect Alianța pentru o Românie Curată
imaginea utilizatorului Dacian CIOLOS
CIOLOȘ
Dacian
Fost Comisar European, fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
imaginea utilizatorului Alexandru RADU
RADU
Alexandru
Prof. Univ. Dr., Fac. Ştiinţe Politice, Univ. Creştină Dimitrie Cantemir, Bucureşti
imaginea utilizatorului corina.dragomirescu
DRAGOMIRESCU
Corina
Vicepresedinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Silviu ROGOBETE
ROGOBETE
Silviu
PhD, Brunel, London UK, Conf. Univ. Universitatea de Vest Timisoara
imaginea utilizatorului Emil HUREZEANU
HUREZEANU
Emil
Scriitor si publicist

Chemarea la actiune

 

VOTUL ELECTRONIC SAU VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ?

- Chemare la acțiune     –

Alegerile prezidențiale, care au avut loc în toamna anului 2014, au evidențiat limitele sistemului tradițional de vot, prin prezența masivă la urne, pentru exprimarea opțiunii de vot a cetățenilor României. Amploarea nemulțumirilor înregistrate, criticile abundente față de organizarea defectuoasă a scrutinului electoral, demisiile oficialilor politici și efervescența cetățenilor români din diaspora au scos la iveală nevoia introducerii unor modalități alternative de exprimare a votului, care să asigure posibilitatea exercitării dreptului constituțional al românilor de a-și decide aleșii, în condiții de demnitate și respect reciproc, oriunde s-ar afla.

Avem, așadar, șansa, dar și responsabilitatea de a ne implica în procesul participativ de stabilire a unei metode actualizate de exprimare a votului, care să corespundă nevoilor noastre prezente de a ne decide demnitarii publici.

Academia de Advocacy și Societatea Academică din România consideră ca declanșarea unui proces real, de largă consultare publică, pentru identificarea metodei de vot pe care o îmbrățișează românii, oriunde s-ar afla, este necesară și oportună acum, înainte ca decizia să fie luată de către Parlamentul României. Punerea acestei teme în discuție utilizează procedura de audiere publică, care asigură exprimarea punctelor de vedere, într-un format riguros și bazat pe argumente.

Modernizarea metodei de vot care să asigure exercitarea acestui drept de către toți românii, presupune un efort concertat al tuturor actorilor implicați, dar mai ales al beneficiarilor acestui proces, adică al nostru, al tuturor.  

Invităm pe toți cetățenii români interesați de tematică, oriunde s-ar afla, în țară sau străinătate, în nume propriu sau al unei instituții/organizații/formațiuni politice, să își exprime în scris opinia, în cadrul audierii publice ,,Votul electronic sau votul prin corespondență?”, prin formularea argumentată a răspunsurilor la întrebările motivației evenimentului (ce poate fi accesată la www.advocacy.ro si www.romaniacuranta.ro ).  

Depozițiile dvs. scrise pot fi transmise până cel târziu în data de 19 aprilie 2015, la adresa de email sorana.greucean@advocacy.ro. Pentru formularea opiniei regăsiți pe site-ul evenimentului – www.advocacy.ro și www.romaniacurata.ro: o bibliografie selectivă a acestei tematicii, procedura de audiere publică, îndrumarul de formulare a opiniei scrise, specific procedurii de audiere publică, precum și modul de înscriere şi participare.

Audierea publică va avea loc la București,  pe data de 21 aprilie, în Sala Titulescu, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România (str. Vasile Lascăr nr. 31, București), între orele 12.00-14.00.

Depozițiile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza de către Comisia de Experți a audierii publice - Dacian Cioloș, Alexandru Radu, Emil Hurezeanu, Silviu Rogobete, Corina Dragomirescu -, într-un raport - sinteză care va fi făcut public în cadrul unei conferințe de presă, pe data de 7 mai 2015. Raportul - sinteză va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum și decidenților politici cu responsabilități în domeniu. De asemenea, va fi adus la cunoștința opiniei publice prin intermediul presei, precum și prin afișarea pe site-ul www.advocacy.ro și www.romaniacurata.ro  unde va putea fi consultat alături de toate celelalte materiale specifice audierii publice.

Cu încredere în puterea și valoarea demersurilor participative, vă invităm să trimiteți depozițiile Dumneavoastră.

Comisia de Inițiere a Audierii Publice

Academia de Advocacy și Societatea Academică din România

 

Alte documente: 
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.