Acasă

Votul electronic sau votul prin corespondență?

imaginea utilizatorului Alina MUNGIU-PIPPIDI
MUNGIU-PIPPIDI
Alina
Președinte, Societatea Academică din România
imaginea utilizatorului radu.nicosevici
NICOSEVICI
Radu
Președinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Simona POPESCU
POPESCU
Simona
Coordonator proiect Alianța pentru o Românie Curată
imaginea utilizatorului Dacian CIOLOS
CIOLOȘ
Dacian
Fost Comisar European, fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
imaginea utilizatorului Alexandru RADU
RADU
Alexandru
Prof. Univ. Dr., Fac. Ştiinţe Politice, Univ. Creştină Dimitrie Cantemir, Bucureşti
imaginea utilizatorului corina.dragomirescu
DRAGOMIRESCU
Corina
Vicepresedinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Silviu ROGOBETE
ROGOBETE
Silviu
PhD, Brunel, London UK, Conf. Univ. Universitatea de Vest Timisoara
imaginea utilizatorului Emil HUREZEANU
HUREZEANU
Emil
Scriitor si publicist
DAN Nicușor
Președinte
ASOCIAȚIA SALVAȚI BUCUREȘTIUL
România, , București

Depozitie

descarcă depoziția

1. Inainte de dezbaterea asupra votului electronic si al votului prin corespondenta, principala urgenta este in opinia mea stabilizarea listelor electorale prin proceduri clare de intrare si iesire a datelor in Registrul National de Evidenta a Persoanelor.

2. O chestiune importanta, care tine de evidenta populatiei, este relaxarea procedurii de declarare a adresei de resedinta. Conditiile stricte de acum fac ca un procent important dintre cetateni sa nu-si declare adresa de resedinta reala.

3. In ceea ce-i priveste pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, consider ca este mai important decat votul electronic sau votul prin corespondenta sa avem o harta a comunitatilor de cetateni romani, cu o estimare realista a numarului de cetateni romani din diverse localitati / zone. In functie de numarul de cetateni din localitati / zone trebuie stabilite sectii de votare astfel incat acestia sa-si poata exercita votul in conditii rezonabile, similare celor din tara.

4. In ceea ce priveste votul electronic sau votul prin corespondenta, nu am cunostinte suficiente pentru a ma pronunta. Sunt chestiuni de cost si chestiuni de securitate asupra carora trebuie sa se pronunte specialistii. La nivel intuitiv, consider ca votul electronic sau votul prin corespondenta pot constitui o aventura inainte de stabilizarea listelor electorale. La nivel intuitiv, daca estimam realist ca in Paris sunt 60.000 de romani si organizam 50 de sectii, nu cred ca se impune organizarea unui sistem de vot alternativ pentru cetatenii romani cu resedinta in Paris, acest sistem putand fi instituit doar pentru cetatenii cu resedinta in locuri izolate, care pentru vot ar trebui sa strabata zeci - sute de kilometri.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.