Acasă

Votul electronic sau votul prin corespondență?

imaginea utilizatorului Alina MUNGIU-PIPPIDI
MUNGIU-PIPPIDI
Alina
Președinte, Societatea Academică din România
imaginea utilizatorului radu.nicosevici
NICOSEVICI
Radu
Președinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Simona POPESCU
POPESCU
Simona
Coordonator proiect Alianța pentru o Românie Curată
imaginea utilizatorului Dacian CIOLOS
CIOLOȘ
Dacian
Fost Comisar European, fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
imaginea utilizatorului Alexandru RADU
RADU
Alexandru
Prof. Univ. Dr., Fac. Ştiinţe Politice, Univ. Creştină Dimitrie Cantemir, Bucureşti
imaginea utilizatorului corina.dragomirescu
DRAGOMIRESCU
Corina
Vicepresedinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Silviu ROGOBETE
ROGOBETE
Silviu
PhD, Brunel, London UK, Conf. Univ. Universitatea de Vest Timisoara
imaginea utilizatorului Emil HUREZEANU
HUREZEANU
Emil
Scriitor si publicist
DEMSOREAN Ana
Avocat titular
Cabinet Avocat Ana Demsorean
România, , București

Depozitie

descarcă depoziția

In opinia mea, votul ar trebui desfasurat in aceeasi modalitate ca pana in prezent, fara a se pune in practica votul electronic sau cel prin corespondenta, insa cu o mai buna aplicare a legii astfel incat toti cei care au drept de vot si se afla in afara tarii sa poata vota.

Atat votul electronic, cat si cel prin corespondenta, lasa loc pentru incercarile de fraudare ori exista riscul ca, in ziua evenimentului, sistemele informatice sa nu functioneze (in cazul votului electronic) sau sa fie deficitare. De asemenea, deoarece ar fi necesara manipularea unor date informatice, exista riscul ca aceste date sa fie pierdute sau modificate in urma unor probleme tehnice sau a aparitiei unor virusi. Dreptul de vot este un drept fundamental, care se afla la baza institutiei statului de drept, si de aceea ar trebui exercitat prin mijloacele cele mai sigure pentru efectuarea sa si pentru stocarea datelor (in vederea solutionarii unor eventuale contestatii), mai ales avand in vedere istoricul incercarilor de fraudare a alegerilor din alti ani.

Pentru aceste motive, in opinia mea, votul  ar trebui exprimat ca pana in prezent, dar cu respectarea dreptului de vot al tuturor celor care doresc sa il exercite, astfel:

- cu o jumatate de an, sau un an daca este cazul, inainte de alegeri, sa fie oferita posibilitatea cetatenilor aflati in strainatate sa se inregistreze in vederea votului, pentru ca autoritatile sa poata afla un numar aproximativ al acestora, preintampinand probleme de genul lipsei unui numar suficient de formulare;

- in urma efectuarii unei analize, autoritatile sa fie obligate sa infiinteze sectii de votare aflate la distante rezonabile de locatiile unde se afla majoritatea votantilor, in orasele principale, iar nu la sute de kilometri distanta;

- realizarea unui sistem de raspundere real al celor care organizeaza votul, pentru a fi descurajate incercarile de fraudare. Pana in prezent acesta a lipsit si impunitatea genereaza probleme pentru gestionarea corecta a situatiei.

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.