Acasă

Votul electronic sau votul prin corespondență?

imaginea utilizatorului Alina MUNGIU-PIPPIDI
MUNGIU-PIPPIDI
Alina
Președinte, Societatea Academică din România
imaginea utilizatorului radu.nicosevici
NICOSEVICI
Radu
Președinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Simona POPESCU
POPESCU
Simona
Coordonator proiect Alianța pentru o Românie Curată
imaginea utilizatorului Dacian CIOLOS
CIOLOȘ
Dacian
Fost Comisar European, fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
imaginea utilizatorului Alexandru RADU
RADU
Alexandru
Prof. Univ. Dr., Fac. Ştiinţe Politice, Univ. Creştină Dimitrie Cantemir, Bucureşti
imaginea utilizatorului corina.dragomirescu
DRAGOMIRESCU
Corina
Vicepresedinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Silviu ROGOBETE
ROGOBETE
Silviu
PhD, Brunel, London UK, Conf. Univ. Universitatea de Vest Timisoara
imaginea utilizatorului Emil HUREZEANU
HUREZEANU
Emil
Scriitor si publicist
PASCAL Despina
România, , București

Depozitie

descarcă depoziția

In primul rand, adresez felicitari Comitetului de initiativa pentru asumarea responsabilitatii organizarii acestei audieri publice si pentru oportunitatea oferita diferitelor / teoretic, tuturor partilor interesate de a exprima o opinie referitoare la subiectele care ingrijoreaza si preocupa, in egala masura, societatea noastra.

Cu referire directa la intrebarile lansate cu scop de catalizare si sistematizare a dezbaterii publice vreau sa aduc in analiza Comitetului de experti, precum si in atentia publicului, participant la aceasta audiere publica, urmatorul punct de vedere, si anume:

1. In ceea ce priveste ce sistem electoral (traditional, corespondenta, electronic, mixt) vi se pare cel mai potrivit pentru electoratul din Romania prezenta? doresc sa evidentiez urmatoarele :

- Sunt de parere ca nu putem reduce problema sistemului electoral la modalitatea tehnica de exprimare a votului. Sistemul electoral reprezinta un ansamblu de proceduri de desemnare a corpului de electori in organismele democratice de conducere de la nivel central/local si implica si alte componente care nu se pun astazi in discutie, cum ar fi modalitatea de inscriere a candidatilor pe listele electorale, modalitatea de transformare a voturilor in mandate efective, si altele. De aceea, din considerente de conformitate as propune fie reformularea prin  restrangerea tematicii la aspecte ce tin de exercitarea dreptului de vot prin modalitati tehnice de exprimare efectiva a votului, fie extinderea dezbaterii asupra intregii problematici referitoare la sistemul electoral, mai ales in contextul in care doreste o reforma a sistemului. O reforma a unui sistem implica schimbari radicale sau cel putin substantiale si nu ajustari conjuncturale sau de oportunitate.

- Strict in ceea ce priveste extinderea modalitatilor tehnice de exprimare efectiva/depunere a votului,  din punctul meu de vedere trebuie pusa pe agenda publica modernizarea modalitatilor de exprimare a votului in conformitate cu realitatile pe care le traim astazi. Astfel, privit din aceasta perspectiva personal opinez ca un sistem mixt (hibrid) in care sa co-existe si modalitatea traditionala de depunere efectiva a votului intr-o urna la sectia de votare si cel prin corespondenta, inclusiv electronica, ar fi modul cel mai indicat intrucat ar raspunde provocarilor din societatea noastra, respectiv: influenta tehnologiei informatiei in viata societatii si accentuarea fluxurilor de circulatie a populatiei/ mobilitatea mult mai ridicata din viata oamenilor si de pe piata muncii.

- Vreau sa supun atentiei dvs. si faptul ca demersul de contrapunere a votului prin corespondenta celui electronic nu mi se pare tocmai just deoarece nu sunt incompatibile, ci dimpotriva. Votul electronic este in ultima instanta tot un vot prin corespondenta, numai ca mijloacele tehnice si canalele de transmitere de la distanta a votului sunt altele. Prin urmare, si acest argument conduce catre concluzia ca un sistem mixt ar fi formula care ar raspunde cel mai bine nevoilor actuale.

- Privit din acest unghi, extinderea/diversificarea modalitatilor tehnice de exprimare efectiva a votului prin utilizarea TIC apare fireasca. In schimb, mai important apare necesitatea ca la aceste forme moderne de exprimare a dreptului de vot sa existe acces egal pentru intregul electorat. Adica aceste modalitati moderne sa fie deschise tuturor cetatenilor cu drept de vot din tara si din diaspora, iar alegerea formei efective de exprimare sa fie alegerea fiecarui cetatean functie de disponibilitatea fizica si de timp pe care o are in ziua de organizare a alegerilor si de mijloacele tehnice/abilitatile la indemana. Trebuie evitate toate riscurile ca prin instituirea unei modalitati sau alteia sa devina o facilitate doar in avantajul unei parti din electorat.

- Deschiderea modalitatilor tehnice de exprimare a votului catre intreaga masa a electoratului, va ocaziona candidatilor inscrisi in cursa electorala in timpul campanie sa-si mobilizeze alegatorii, inclusiv catre modalitatile pe care le considera cele mai eficiente si efective, functie de modul si mediul(real/virtual) in care si-au conceput campania.

2. Care sunt obstacolele pe care le identificati pentru sistemul de vot preferat de Dumneavoastra si cum considerati ca ar putea fi depasite? Argumentati.

- Bineinteles, ca  diversificarea modalitatilor tehnice/canalelor de exprimare a votului de catre cetateni implica o serie de costuri suplimentare. Prin urmare, trebuie pus in balanta si obtinut un echilibru intre eficienta si eficacitatea sistemului de exprimare a votului. Eficacitatea trebuie tradusa prin acces ridicat, garantarea dreptului de exercitare a votului, acuratetea procesului electoral si veridicitatea rezultatelor, cresterea increderii cetatenilor in sistemul electoral ca schelet/fundatie pe care se construieste democratia. Daca cele din urma sunt considerate drept beneficii reale care se rasfrang asupra intregii societati atunci toate aceste costuri pe care le implica diversificare si modernizarea modalitatilor de exprimare a votului  merita sa fie asumate.

- In ultima instanta, aceste costuri contribuie la dezvoltarea economica a tarii, intrucat fac parte din ceea ce numim un consum institutional  iar atat timp cat ele sunt juste ( nu supradimensionate, artificiale) si angajate prin proceduri transparente care nu distorsioneaza concurenta libera atunci sunt costuri care se justifica  social si economic.

3. Ce ar trebui sa aiba in vedere Autoritatea Electorala din Romania, pentru ca sa va puteti exercita dreptul constitutional de a vota, in conditii de respect si demnitate umana?

- Sa-si exercite atributiunile in stricta conformitate cu cadrul legal si rolul atribuit;

- Sa se preocupe de punerea in aplicarea a politicii de securizare a votului pe orice canal s-ar exprima acesta pentru a inlatura coruptia si fraudarea votului;

- Sa monitorizeze si controleze procesul electroal pentru a evita birocratizarea excesiva care poate conduce la indepartarea cetatenilor de a accesa noile modalitati de exprimare a votului;   

- Nu in ultimul rand, sa manifeste si preocuparea de a imprima votului din ziua alegerilor o nota de ceremonial autentic care sa emotioneze si sa creeze coeziune nationala si sa aduca un spor de capital de incredere.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.