Acasă

Votul electronic sau votul prin corespondență?

imaginea utilizatorului Alina MUNGIU-PIPPIDI
MUNGIU-PIPPIDI
Alina
Președinte, Societatea Academică din România
imaginea utilizatorului radu.nicosevici
NICOSEVICI
Radu
Președinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Simona POPESCU
POPESCU
Simona
Coordonator proiect Alianța pentru o Românie Curată
imaginea utilizatorului Dacian CIOLOS
CIOLOȘ
Dacian
Fost Comisar European, fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
imaginea utilizatorului Alexandru RADU
RADU
Alexandru
Prof. Univ. Dr., Fac. Ştiinţe Politice, Univ. Creştină Dimitrie Cantemir, Bucureşti
imaginea utilizatorului corina.dragomirescu
DRAGOMIRESCU
Corina
Vicepresedinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Silviu ROGOBETE
ROGOBETE
Silviu
PhD, Brunel, London UK, Conf. Univ. Universitatea de Vest Timisoara
imaginea utilizatorului Emil HUREZEANU
HUREZEANU
Emil
Scriitor si publicist
CĂCIULEANU Călin
Elev cls. a XII-a Liceul teoretic bilingv ”Miguel de Cervantes” - Bucuresti
România, , București

EFICIENTA SI SIGURANTA PRIN VOTUL ELECTRONIC

descarcă depoziția

Societatea democratica in care traim si functionam toti astazi se bazeaza pe votul populatiei majore. In acest moment, practicarea acestui drept de catre cetateanul roman (fie ca are domiciliul stabil in Romania sau in alta parte) presupune deplasarea acestuia pana la sectia de vot unde acesta este arondat si stampilarea in secret a unui buletin de vot ce contine optiunile de la alegerile respective. Luand in considerare timpul de asteptare al votantilor de la sectii – care, asa cum am vazut prin intermediul presei la alegerile prezidentiale din  2014, este adesea inacceptabil de lung – dar si timpii necesari numararii si centralizarii voturilor, se poate spune, fara teama de-a gresi, ca procesul este unul greoi. Mai mult decat atat, in ultimii ani, actori din societate au acuzat nenumarate cazuri de frauda.

Din cauza tuturor acestor motive, parerea mea ste ca trebuie sa se gaseasca numaidecat o solutie pentru eficientizarea modului de vot practicat in tara noastra, iar initiativa votului electronic poate fi exact raspunsul pe care il cautam.

Inainte de toate, trebuie analizate datele statistice relevante in legatura cu accesul la internet in Romania, fara de care aceasta procedura ar fi imposibil de pus in practica. Astfel, conform studiului Instittului National de Statistica privind accesul populatiei la tehnologia informatiilor si comunicatiilor in gospodarii, stim ca in 2014 55,8% din totalul gospodariilor din Romania detineau un calculator acasa. In plus, in baza acelorasi date statistice, in randul gospodariilor din mediul urban 69,8% erau dotate cu calculator acasa, iar in randul gospodariilor din mediul rural proportia acestora era de numai 37,5%. Chiar daca, in cel mai rau caz, ne confruntam cu problema existentei unui singur calculator cu acces la internet la fiecare aproximativ 3 persoane, acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze deoarece reprezinta deja o baza suficienta pentru a se putea dezvolta infrastructura necesara implementarii sistemului de vot electronic.

Principalele argumente care se pot aduce in favoarea votului electronic sunt urmatoarele:

  1. Ar usura procesul de numarare a voturilor, oferind astfel rezultatele mult mai repede;
  2. Ar ajuta la optimizarea procesului de votare prin reducerea timpului cheltuit de fiecare votant in parte pentru exercitarea votului. Astfel sunt diminuate disconfortul si  nemultumirea in randul electorilor din tara sau din Diaspora;
  3. Ar scadea fraudele datorita folosirii token-ului personalizat și datorita utilizarii unui cadru tehnologic performant;
  4. Ar promova utilizarea computerului si internetului de catre toate clasele socio-profesionale si de varsta;
  5. Ar creste gradul de confidentialitate al votului, ajutand astfel si la reducerea numarului asa-numitelor  “voturi cumparate”, deoarece tehnologia in sine este mult mai sigura.

In concluzie, desi este nevoie de imbunatatirea infrastructurii pentru a putea implementa la nivel maxim de functionare aceasta strategie, cred ca initiativa legislativa pentru introducerea votului electronic are nu numai o baza deja constituita, dar si sanse realiste de izbanda in viitor.

Nu pot decat sa fiu de acord si sa sustin o initiativa care ar putea duce intr-un final la un vot mai corect si mai eficient.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.