Acasă

Votul electronic sau votul prin corespondență?

imaginea utilizatorului Alina MUNGIU-PIPPIDI
MUNGIU-PIPPIDI
Alina
Președinte, Societatea Academică din România
imaginea utilizatorului radu.nicosevici
NICOSEVICI
Radu
Președinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Simona POPESCU
POPESCU
Simona
Coordonator proiect Alianța pentru o Românie Curată
imaginea utilizatorului Dacian CIOLOS
CIOLOȘ
Dacian
Fost Comisar European, fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
imaginea utilizatorului Alexandru RADU
RADU
Alexandru
Prof. Univ. Dr., Fac. Ştiinţe Politice, Univ. Creştină Dimitrie Cantemir, Bucureşti
imaginea utilizatorului corina.dragomirescu
DRAGOMIRESCU
Corina
Vicepresedinte, Academia de Advocacy
imaginea utilizatorului Silviu ROGOBETE
ROGOBETE
Silviu
PhD, Brunel, London UK, Conf. Univ. Universitatea de Vest Timisoara
imaginea utilizatorului Emil HUREZEANU
HUREZEANU
Emil
Scriitor si publicist
AVĂDANI Ioana
România, , București

Votul electronic - România ajunge din urmă secolul al XXI-lea

descarcă depoziția

Ștampila. Un obiect mic, revolut, dar încă atotputernic  în România. Certifică, dă putere și autoritate. Dar dincolo de granițele vestice ale României, atotputernicia ștampilei sfârșește.

Mă pronunț în favoarea votului electronic, pentru că doresc ca țara mea să descopere, să dezvolte și să utilizeze binefacerile noilor tehnologii.  Modalitatea este simpla, este eficientă, este ubicuă - dând posibilitatea românilor de pretutindeni să aibă acces egal la vot.

Sunt perfect conștientă de vulnerabilitatea oricărui sistem electronic - de vot, de comunicare, de calcul - în fața greșelilor, a atacurilor informatice, a penelor de curent. Cu toate acestea, cred ca eforturile noastre trebuie să converagă către înțelegerea, limitarea și prevenirea unor astfel de vulnerabilități. Este mersul firesc al progresului. Nu ne putem opune noilor tehnologii doar pentru că sunt potențial vulnerabile. Și daca știm să securizăm tranzacțiile bancare, vom ști - daca vrem - șă securizăm și actul votării.

Sunt, de asemenea, conștientă de faptul că accesul la internet este, în acest moment, concentrat puternic în zonele urbane. Dar de ce nu am am utiliza presiunea pe care universalitatea dreptului de vot o pune asupra noastră pentru a ne strădui să extindem acoperirea Internetului în România? Cu alte cuvinte, să nu excludem votul electronic pentru că  nu avemm o rețea suficient de largă cât să garanteze dreptul de vot al tuturor, ci să lărgim rețeaua astfel încât  toți să poată utiliza votul electronic.

Cunosc criticile care susțin că votul electronic nu corespunde "profilului electoral" al României: ar permite fraudarea, ar permite votul gregar (un membru al familiei votează pentru toți membrii familiei), nu ar permite re-numărarea, în caz de controversă.

Cred însă cu tărie că este păgubos să construim sisteme pentru ce putem sau pentru cum suntem acum. Acest mod de a gândi nu face altceva decât să continue actualul status quo, să reproducă actualele paradigme (cu hibele lor cu tot), să amâne viitorul. Văd în introducerea votului electronic (făcută cu sinceritate politică ) șansa societății românești de a se schimba utilizând tehnologia, și nu împotriva ei. O consider o oportunitate pentru România de a ieși din modelul "transporturi, energie, asistență", mizând pe inteligență, pe inovație, pe schimbare., pe construcție democratică.

România face eforturi să implementeze programe de e-guvernare. Aceste programe nu vor fi eficiente decât atunci când guvernanți și guvernați deopotrivă vor ști să mânuiască noile tehnologii și vor beneficia din plin de avantajele acestora. Votul electronic este un minunat instrument de educație civică și de bună-guvernare.

Consider că introducerea votului electronic, chiar dacă pare prematură momentan, este un factor de progres și modernizare, al cărui potențial trebuie fructificat. Imaginea a mii de români stând la coadă, așteptând să primească acces la "ștampilă" pentru a-și exercita un drept trebuie să rămână un accident istoric.

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.